Anna Bäsén och Expressens intervjumetoder hos Naturlig Syn

 In Uncategorized

1 februari:
Expressen smygfilmar med dold kamera 

24 mars:
Expressen gör oförberedd intervju med tv-kamera

5 april:
Expressen publicerar webb-tv-inslag samt 3 helsidor

 

Så här gick det till:

 

1 februari 2014

Expressen kom med dold kamera på en introduktion i synträning. Just denna introduktion var initierad av en kund, Martin Landhage. Martin hade tidigare sagt: ”Ann-Marie, ska vi inte köra en introduktion snart och berätta för fler människor om synträningen eftersom det är så bra?”. Martin Landhage är testingenjör, startade på -6 dioptrier och har mer än halverat sin närsynthet. Han tränar fortfarande och är så oerhört nöjd, att han ville berätta om sin träning och sina fina resultat.

 

En kall lördagmorgon i början av februari, var det dags. 30 personer hade tagit sig till lokalen strax norr om Stockholms Universitet. Jag, Ann-Marie, berättade om Naturlig Syns verksamhet, vad Leo Angart lär ut och lite kort om olika synfel.

Martin berättade om hur han har tränat. Även en annan kund, Fredrik, var med och berättade om sina synförbättringar.

 

Det mesta förflöt enligt plan och verkade normalt. Efter presentationen, lade jag märke till ett par personer med ett lite avvikande beteende, men fäste inte någon större uppmärksamhet vid det just då: Det handlade om två personer som sade sig vara intresserade av att gå en workshop. De uppgav namnen Anna Rislund och Robban Anderssson. Anna Rislund skrev ner bådas mejladresser och mobilnummer men nämnde att de inte kunde ange någon postadress eftersom ”de höll på att flytta”. Jag bad henne skriva upp den nya adressen, men hon mumlade något om att det inte var riktigt klart.  Därefter skrevs med tveksamhet en adress in med svag blyerts och med knappt läslig stil.

 

När jag några dagar senare skulle kontakta dem via mejl, studsade ena mejladressen (Annas) medan Robbans besvarades av en person med kommentaren ”jag tror att detta mejl var avsedd för någon annan”. Jag provade med .se istället för .com men fick studs på alla försök. Jag provade att ringa. I båda fallen fick jag meddelandet ”numret har ingen abonnent”. Jag lade säkert ner en halvtimma på att forska i dessa uppgifter och tyckte att det var märkligt. Däremot anade jag inte några misstankar.

 

20 mars fick jag mejl från Anna Bäsén på Expressen där hon undrade om det var möjligt att träffas påföljande dag för några frågor om synträning. Jag förklarade att jag hade det hektiskt och var väldigt upptagen och om vi kunde ta frågorna på telefon eller skype. Hon insisterade på att vilja träffa mig, men det skulle räcka med 15 min, försäkrade hon. Jag undrade om det rörde sig om en intervju, men hon nekade och sade att det bara var några korta frågor om synträning.

Jag berättade att jag hade affärsbesök från utlandet och många möten inbokade per dag hela veckan. Hon ville fortfarande träffas och sa att hon kunde komma till en plats jag valde. Jag föreslog då ett café vid Östermalmstorg där jag ändå skulle befinna mig under dagen.

 

24 mars kl 9.00 har vi bestämt. Jag får kl 8.35 ett sms ”Hej, jag har problem med trafiken & kommer cirka tjugo över. Vi hinner ändå, jag har bara några snabba frågor. Hälsar  Anna”. Jag sitter inne på caféet tillsammans med två affärskontakter, förberedda på ett möte som ska börja kl 9.30.

 

Klockan 9.20 slås dörren till caféet upp med smäll. In dundrar Anna Bäsén med en stor tv-kamera + kameraman hack i häl. Det känns som att det blir korsdrag i hela lokalen. Så här kommer jag ihåg det som hände: Anna kommer med fart emot mig med en stor gul mikrofon som hon kör upp i ansiktet på mig medan hon presenterar sig och kameramannen lite snabbt. Kameran är riktad mot mig och redan påslagen!

 

Jag blir helt förbluffad, reser mig och protesterar: ”Va? Ska ni spela in? Men jag frågade ju om du ville intervjua mig, och du sa nej och att ni bara skulle ställa några korta frågor” säger jag till Anna. ”Ja, men det skulle du ha förstått eftersom jag mejlade dig från min expressenmejladress” svarar Anna. Jag går mot kameramannen, kikar in bakom kameran för att se om den verkligen är på. Det är den. Tv-kameran var för säkerhets skull påslagen redan ute på trottoaren. Jag ber dem stänga av. Ingenting händer. Blixtsnabbt bestämmer jag mig för att ”vi kör”.

 

Jag har min voice recorder liggande på cafébordet framför oss helt synlig. Jag har planerat att fråga om jag kan spela in, men hinner inte. Min affärskontakt slår på den.

Jag skulle beskriva Annas kroppsspråk gentemot mig som mycket aggressivt. Intervjustilen är förhörsliknande.

Och så följer en för mig helt oförberedd intervju.

Expressen intervjuar Ann-Marie på Naturlig Syn 140324

Lyssna på hela intervjun här. Lyssna även på det spännande eftersnacket, då tv-kameran är avstängd. (Detta är min, Ann-Maries, egen ljudupptagning. Filen är helt intakt, dvs oredigerad.)

 

I Expressens webb-tv publiceras sedan ett material som är ett hopklipp från smygfilmningen och den oförberedda intervjun. Det mesta stämmer i sak men blir framställt på ett mycket snedvinklat sätt och ger ett märkligt helhetsintryck.

 

Det var först vid andra filmningen, dvs nästan två månader senare, som jag förstod att Expressen kommit och smygfilmat med dold kamera. Anna Bäsén uppgav falska personuppgifter. Metoden bestod av ”wallraffning”, vilket jag antar är olagligt. (Någon som vet mer om det? Hör av er!) Expressen har dessutom filmat våra kunder utan deras medgivande.

 

Naturlig Syn är en seriös verksamhet som tål att granskas. Mitt och Leos arbete är öppet och transparent för dem som vill se vad vi gör. Det är bara att höra av sig till oss. Däremot är det inte ok att behandla våra kunder på det sätt som skedde här. Leo och jag håller sekretess kring det som våra kunder delger oss. Vi värnar verkligen om våra kunders integritet och anser att Expressen här har handlat mycket oetiskt.

Ett tips till dig som googlar på nätet inom området medicin och hälsa: Man måste vara mycket noggrann med källkritiken. Sök om möjligt på engelska ord istället för på svenska. Svenska wikipedia är inte tillförlitligt inom dessa ämnesområden. Wikipedia på svenska har, av olika skäl, helt annan information än på motsvarande engelska sidor. Så googla på engelska, så får sannolikt en bild som stämmer bättre med verkligheten!

Recent Posts
0