Frågor & svar

Det finns många frågor inom området synträning. Många frågor har vi svar på. Men vi har inte svar på allt. Vi lär oss själva hela tiden nya saker både av egen erfarenhet, forskningsrapporter och från våra kunder. Hör gärna av dig med frågor och synpunkter. Vi illustrerar den här sidan med vishetens blomma: Näckros. Frågvis blir vis.

Vi vill att våra kunder ska få det allra bästa vi har. Leo Angart har arbetat med synträning över stora delar av världen i 19 år. Han är populär författare med två bästsäljare “Improve your eyesight naturally“, “Read again without glasses”  och “Magic Eyes” (Children don’t need glasses). Du kan beställa alla böckerna här. För att vara på topp behöver man studera och uppdatera sig kontinuerligt. Vi väljer att ha en ödmjuk hållning och vara lyhörda så att vi blir ännu bättre på att hjälpa våra kunder.

Fungerar det verkligen att träna upp synen?
Leo Angart svarar: Ja, jag gjorde det själv för 24 år sedan: Från – 5.50 dioptrier till perfekt syn som har hållit i sig sedan dess. Tänk på synträning som friskvård för dina ögon! Hos optikern “korrigerar” man din syn men gör egentligen inget för att dina ögon ska fungera bättre. Ögonsjukvården som utför laserbehandling, skär bort viss vävnad från dina ögon. Detta löser inte heller själva problemet. Dessutom är laserbehandling inte livsvarigt och är ofta förknippat med allvarliga komplikationer. Om du frågar en optiker eller ögonläkare om synträning kommer han/hon sannolikt att säga att det inte fungerar eller att det inte är vetenskapligt. Detta är ett annat sätt att säga att de inte vet. Medicin är tillämpad vetenskap. Medicinska behandlingar är mer en konst än en vetenskap. Endast 13% av de läkemedel som används har bevisad effekt. (British Medical Journal 2008). Optometri är tillämpad optik. De behandlingar som utförs är inte mer vetenskapliga än matlagning.

Fungerar det även för mig att synträna?
De allra flesta kan förbättra sin syn. För följande nämnda utmaningar finns åtgärder som ger goda resultat:
Astigmatism, närsynthet, översynthet, behov av läsglasögon (ålderssynthet), skelning, ögonkoordination.
Beroende på hur envist synfelet är, tar det olika lång tid. Vi hjälper dig att hitta snabbaste genvägen för just dig! Ring 0709 96 86 22 så får du en kostnadsfri snabbintroduktion.

Behöver man synträna hela livet?
Svaret är nej. När man lär sig att använda synen på ett avslappnat och naturlig sätt, “motionerar” man ögonen till vardags. Har man balans och har hittat rätt, behöver man inte fortsätta att synträna.

Hur ofta behöver man träna?
Svaret på denna fråga varierar och beror på vilken typ av träning just du behöver göra. Kom på en SYNOPTIMERINGSUNDERSÖKNING, så tar vi tillsammans reda på vad du behöver göra. Ring 0709 96 86 22 så får du en kostnadsfri snabbintroduktion.

Finns det någon hake med synträning?
Ja. Man behöver göra jobbet själv. Enligt mätningar på Leo Angarts workshops märker 98% resultat direkt under en workshop. Genom att komma på workshop skaffar du dig kunskaper för livet. Det finns gott om enkla tips för att skapa sig en vardag som är snällare för synen.

Hur kommer jag igång?
Du kan köpa en bok som beskriver tillvägagångssättet. Leos bok “Improve your eyesight naturally” har över 200 källreferenser och innehåller samtliga övningar han lär ut på en workshop. Du kan boka in tid för individuell rådgivning. Ring 0709 96 86 22 så får du en kostnadsfri snabbintroduktion.

Hur kommer det sig att vi inte har hört om detta tidigare?
Det är en bra fråga. Vi överlåter till var och en att själv söka svaret. Det finns ledtrådar på olika ställen, t ex i boken “Konsten att se” av Aldous Huxley, som dock är svår att få tag i. Industrin har investerat mycket i glasögon, kontaktlinser, kirurgiska ingrepp, injektioner, kemikalier som kan ge kortsiktig hjälp eller lindring/symtombehandling. Ett tips kan vara att läsa tidningen “2000-talets vetenskap”. Tänk källkritiskt och skapa ditt eget svar. Här finns en artikel som kan vara alltför mycket för många men som också kan ge ledtrådar.

Får jag bättre syn av morötter och blåbär?
Näringsintaget och näringsbalansen i hela kroppen är viktigt, även för ögonen. Mörka bär innehåller näringsämnen som är bra för ögonen. Men förvänta dig inte att få 20/20 vision genom att enbart äta bär. Då och då ser man leverantörer av kosttillskott som genom att inkludera blåbär och björnbär vill främja bättre syn. Produktkvaliteten på marknaden varierar. Det finns vissa belägg för att björnbär är till hjälp vid makuladegeneration. Kosten är viktig och bär är bra. Men oftast behövs mer för att man ska få tillbaka fullgod syn. Samma sak gäller morötter.

Får jag sämre syn om jag arbetar med dålig belysning?
Den omgivande ljuset påverkar pupillstorleken. I svagt ljus öppnar sig pupillen för att släppa in mer ljus i ögat. Mammor brukar säga åt sina barn att ha ordentlig belysning. Den värsta sortens belysning är lysrör. Lysrör och lysrörslampor är skadliga av två skäl: De genererar ett flimrande ljus och de representerar endast hälften av ljuset från det synliga färgspektrat. En mindre mängd ljus reflekteras av sidan du läser på. Flimrandet gör dina ögon trötta genom att ögonen behöver kämpa för att justera  efter ljuset. Detta gör att man kan känna sig omtöcknad efter några timmar med denna typ av belysning. Den gamla glödlampan var bättre. Av dagens alternativ är LED-belysning bäst. Halogenbelysning är ok. Försök att arbeta med insläpp av naturligt dagsljus, som är skonsamt och stimulerande för synsystemet. Solen är således bästa ljuskällan.

Får jag sämre syn om jag läser mycket?
Det beror på hur du läser. Om du fokuserar på läsning 10 timmar i sträck, tränar du faktiskt dina ögon att bli närsynta. Genom att hålla blicken still så länge i ett sträck, tvingas fokuseringssystemet att hålla ögonen på – 3,00 (3 minusdioptrier) för att läsning ska bli möjlig. Synsystemet behöver arbeta extra för att anpassa sig, vilket skapar stress. Detta blir ytterligare förvärrat  om du läser mycket med glasögon som är alltför starka. Det finns en hel del studier utförda på djur (människoapor) som utvecklar närsynthet när deras synfält begränsas. I en studie placerade man apor i små lådor, 50×50. Efter endast en månad utvecklades närsynthet hos aporna. Vårt arbete vid dator, användande av iPad och mobil kan liknas vid denna låda. Det är ett motsvarande begränsande koncept som över tid gör att vi får mindre flexibilitet i synsystemet. Att läsa mycket är ok om du tar paus ofta. Titta bort på annat avstånd några sekunder är avslappnande och bra för synsystemet. Vi rekommenderar att tillämpa “20/20/20-regeln”:  Var 20:e minut tittar du  på något föremål 6-7 meter bort (20 feet) och håller blicken där i 20 sekunder. (The 20/20/20-rule.) Att fokusera på någon liten detalj en bit bort gör att synsystemet får ett avbrott i att låsa blicken på nära håll.

Får jag sämre syn om jag spelar mycket dator/ och tv-spel?
På barn är det distans-seendet som först utvecklas. Därför är lek utomhus det naturliga sättet för att barns ögon optimalt ska utvecklas. Barn som lever i samhällen hos ursprungsbefolkningar har upp till 8 gånger bättre syn än barn i moderna samhällen och västerländska barn. I  Singapore börjar man att lära sig att skriva vid 5 års ålder. När barnen är 7 och börjar grundskolan har hela 25% av dem hunnit utveckla närsynthet. Vid 14 års ålder är häpnadsväckande 89% närsynta. Singapore, Taiwan och Hong Kong har världsrekord i närsynthet på grund av långa skoldagar (8-10 timmars skolarbete dagligen). Många föräldrar är ambitiösa och sätter dessutom in stödundervisning för att barnet ska uppnå bättre resultat, vilket leder till prestationsångest och stress för kroppen. Inte minst för synsystemet. Bästa sättet att skapa balans vid videospel, läsning och andra aktiviteter på nära håll är att ofta byta fokus och även använda ögonen på distans. Bästa läsavstånd för barn är armbågs längd. Att spela videospel med glasögon är ett snabbt sätt att utveckla närsynthet.

Får jag sämre syn om jag stirrar för många timmar på dataskärmen?
Dina ögon låser fokus på skärmen och kompenserar genom att anpassa sig efter den miljön. Människan är inte utformad för att titta på datorskärm hela dagen. Datoranvändare glömmer ofta att blinka, vilket är viktigt för att fukta ögat och förse det med näring. Du behöver blinka upp till 20 gånger per minut. Det händer att datoranvändare  blinka så lite som 5 gånger per minut, vilket leder till torra ögon.

Får jag sämre syn om jag vistas i stark sol utan solglasögon?
Kroppen behöver solljuset som tas upp via huden. Mänskligheten har utvecklats i tusentals år utan solglasögon. Bär hellre en hatt eller keps. Det ger bättre skydd. Ögat är skapat för att kunna reglera ljusintaget genom att reglera pupillstorleken. Vi har muskler och reflexer för det. Ögonen är konstruerade för solljus.

Solglasögon var något de blev på modet efter andra världskriget, då det blev möjligt att flyga högre upp i atmosfären där UV-ljuset är starkare. Solglasögon behövs endast när du åker skidor, seglar, är på stranden eller kör i öknen. Människor som lever i soliga klimat har traditionellt sett inte burit solglasögon hela tiden. Det finns en studie som drar slutsatsen att solljus kan orsaka grå starr (i mitten av ögats lins). Denna studie gjordes på ostronfiskare som arbetade vid soluppgång där ljuset reflekterades in i ögonen från vattnet. Normalt UV-ljus reflekteras inte utom vid vatten, is och snö. Det som värker i ögonen är det blå ljuset.

Synträning eller ögonträning – vad heter det?
Det är en bra fråga! Ögonen är synorgan tillsammans med syncentrum i hjärnan och även andra delar av hjärnan är inkopplade. Synträning är att betrakta som friskvård för synen och handlar om hur man återställer en naturlig, fysisk förmåga i vår kropp.

Vad kostar det att se dåligt?
Kontaktlinser för ett år verkar ligga på 5000 – 10.000:-/år. Mina senaste glasögon kostade 5.700:- Ett par progressiva glasögon kan kosta runt 10.000:-Vi räknade ut att ett liv med kontaktlinser kostar 489.000 kr för en person om man räknar lågt och köper billigaste tänkbara linser på nätet.

Hur mycket är det värt att återfå fullgod syn?
Det är bara du själv som kan svara på frågan. För de allra flesta är synen så viktig att den inte går att mäta i pengar. Synen är bland det allra viktigaste vi har. Vi är skapta att kunna ha fullgod syn hela livet ut. Hjälp naturen att hjälpa dig genom att göra det som behövs i just ditt fall!

0