Ögonlaser eller synträning

ÖGONLASER eller SYNTRÄNING – en jämförelse
Artikel skriven av Leo Angart, översatt och bearbetad av Ann-Marie Näslund.Nästan dagligen ser vi lockande reklam om ögonlaser: Perfekt syn genom ett kirurgiskt ingrepp som endast tar några minuter att utföra. Medierna ger oss berättelser som förstasidesartiklar om denna alltmer populära kirurgi. Ögonlaser är utan tvekan fantastiskt för många människor. Dock är den stora mängd pengar som är inblandad frestande för många aktörer att ta genvägar. Dessutom finns annat som kan vara bra att känna till innan man fattar ett beslut som kan vara livsavgörande.

”En av tre rapporterade synproblem såsom halo-effekt runt ljuskällor, problem som kan påverka mörkerssendet negativt.”
Forskare vid Ohio State University

SNITTET LÄKER ALDRIG
Den ögonlasermetod som benämns ”lasik”, innebär att man skär av ett tunt lock av hornhinnan för att därefter korrigera tjockleken av hornhinnan med laser. Läs nedan ett par utdrag ur facktidskriften ”Journal of Refractive Surgery”.”Det har visat sig att locket på cirka 160 μm, en tredjedel av hornhinnans tjocklek, aldrig läker helt” enligt Seiler och Marshall (juni 26, 2000). Under ett ingrepp skär man av ungefär 22 miljoner fibrer från hornhinnan, och dess kapade ändar återförenas aldrig. Detta innebär att locket hålls på plats endast av glykosamino-glykaner och ärrvävnad. För att uttrycka det enklare: Locket efter en lasik-operation ger inte hornhinnan mer styrka än bärandet av en kontaktlins.” Jory W. Korneal ectasia efter LASIK. Journal of Refractive Surgery 2004 Maj -Jun , 20 ( 3 ) : 286. “Dessutom, om snittet inte läker, är det tänkbart att lockets vidhäftning försämras med tiden.” (Ursea och Feng , 2009)

KOMPLIKATIONER
På webbsidan www.lasikcomplications.com finns en hel del intressanta artiklar om vad som kan gå fel vid ögonlaser. Det finns också videoavsnitt med klipp från människor talar om sina erfarenheter efter ögonlaser.

HUR ÄR DET EGENTLIGEN MED RESULTATET?
Det finns oklarheter gällande hur resultaten mäts. Den gamla hederliga syntavlan används ofta för att kontrollera synskärpa (där fullgod syn anges 20/20)*. Men att kunna se 20/20-raden på syntavlan är endast ett av kriterierna för fullgod syn. Vissa aktörer utlovar bättre resultat än 80%. Observera att det är 20% skillnad mellan någon som kan se 20/20 och någon som kan bara se 20/40! Så förmodligen talar vi om en marginal på 20%. Om du har en dioptris korrigering, kan du se klart 1 meter bort. Någon som har 2 dioptriers korrigering kan bara se 50 cm ut. *Läs mer om hur en syntavla fungerar här.

”Vissa ögonkirurger säger att 31% av laser-patienterna har torra ögon i någon utsträckning före operation, och detta förvärras efteråt för ungefär 5%. Andra studier säger att 48% av dem som genomgår ingreppet lider av torra ögon i  månader efteråt.” Associated Press 2008

Ett löfte om fullgod syn (20/20) efter en ögonlaseroperation är klart definierat. I många länder ökar antalet stämningar från patienter vars syn inte bara fått misslyckad korrigering, utan dessutom skadats på ett sätt som inte går att reparera. Ett tydligt tecken på detta är att nivån ökar på försäkringspremier för aktörer inom ögonlaserbranschen. Du kan även hitta webbsidor från advokater som utlovar missnöjda patienter bättre ersättning. Förlikningar på 1-1,5 miljoner dollar är vanliga. Ändå är försumbart jämfört med att få ha sin klara naturliga syn.

RÄTTSLIGA EFTERSPEL
Flera aktörer har fått stänga ner verksamheten efter misslyckade ingrepp. Ett exempel från 2010 (Bloomberg) – TLC Vision Corp, företaget som sponsrar golfaren Tiger Woods, sökte finansiellt stöd för att sanera sina skulder pga stämningsansökningar från patienter efter misslyckade operationer. Kostnaderna för reklam och juridiska spörsmål tvingar många leverantörer av ögonlaser att söka finansiellt stöd eller att stänga ner verksamheten.

FINNS DET NÅGOT NATURLIGT ALTERNATIV?
Lyckligtvis finns det ett alternativ till både glasögon och ögonlaser. Tanken att du kan träna din syn påbörjades av en ögonläkare från New York vid namn William H. Bates. Den främsta teorin som lades fram av Dr Bates är att de vanligaste synproblemen, såsom närsynthet, ålderssynthet, astigmatism, amblyopi och skelning uppstår som en följd av vanor man har lagt sig till med. Till exempel, de flesta datoranvändare vet att deras avståndsseende är sämre efter att ha arbetat framför skärm en hel dag.

Detta är ett fenomen som som uppstår när man tillbringar mycket tid med att läsa. Det verkar finnas ett nästan linjärt samband mellan akademiska prestationer och dålig syn. 92,5% av de läkarstuderande vid Taipei Medical School befanns vara närsynta i en nylig studie.

Genom enkla övningar du kan återfå din naturliga goda syn. Ingen operation, inget du behöver köpa och bära, inga mediciner du behöver ta. Leo Angart, själv gravt närsynt i 26 år, har utvecklat en effektiv strategi för de vanligaste problem med synen som är naturlig och få bestående resultat.

HÄR ÄR VAD DU KAN FÖRVÄNTA DIG
– En  nästan omedelbar förbättring,
– Stadiga framsteg mot naturligt god syn med hållbara resultat.
–  Att resultatet består (Om du blir sjuk kan synen påverkas men återhämtar sig när du blir frisk igen)
– Att du bara behöver synträna tills du har uppnått fullgod syn.
– Att synträna i 5 minuter ca 10 gånger om dagen. Sammanlagt ungefär en timme varje dag.
– Ingen risk för skador.
– Problem med torra ögon kan minskas.

Ovanstående kan verka för bra för att vara sant. Synträning har man hållit på med sedan början av 1900-talet. Forskare har undersökt effekten av synträning. Till exempel publicerade den amerikanska optikerorganisationen en policyförklaring 1988 att stödja effektiviteten i synträning och synterapi. Detta dokument bygger på 238 vetenskapliga studier. Leo Angart har ytterligare utvecklat hur man kan förbättra sin syn på naturlig väg med speciellt utformade övningar.

Genomgå synoperation eller synträna?
Det är ett personligt beslut och måste tas av dig. Men att ha en fullständig bild om vad som är möjligt borde vara en självklar rättighet, eller hur?

Källor:
www.fda.com – U.S. Food and Drug Administration
www.lasikcomplications.com

www.surgicaleyes.org
– en webbplats som samlar artiklar och videor om problem med ögonlaser.

 

Ögonlaser vs synträning tabell

0