Varför har vi inte hört så mycket om detta tidigare?

Synträning har funnits länge. Leo Angart har utvecklat, optimerat, paketerat synträningen och gjort den tillgänglig för vanliga människor. Leos synträning är lätt och effektiv och man ser snabbt resultat.

 

Finns det risker med synträning?

Synträning ökar ögonens flexibilitet och styrka. Var lite försiktig så att du inte överanstränger dig. Man kan få aningen träningsvärk om man går ut för hårt i början. Framgångsrik träning görs korta stunder men ofta. I övrigt är synträning helt riskfritt.

 

Behöver jag synträna resten av livet?

Efter Leo Angart själv återfick fullgod syn, tränade han ingenting alls de nästkommande fem åren och den perfekta synen var intakt. ”Perfect vision is effortless”. När man använder ögonen på ”rätt” sätt, det vill säga naturligt och avslappnat, så motionerar de sig själva i en sund vardag. Så du ska INTE behöva synträna hela livet. Det handlar väldigt mycket om att få in sunda vanor och bibehålla dem. Mer information finns i Leos bok Improve your eyesight naturally.

 

Hur går man ner i glasögonstyrka?

På en workshop får du lära dig att själv mäta hur du ser. Du får även veta hur du ska stega ner och det finns beskrivet i Leo Angarts bok Improve your eyesight naturally. Det är svårt att med några rader ge ett uttömmande svar men här kommer några principer: använder du idag progressiva glas, är det nödvändigt att lägga av dessa och istället använda glasögon med endast en styrka. Du kan behöva ha 2-3 olika par för att kunna fungera väl i vardagen. T ex ett par för läsning, ett annat  par för datorarbete, ett par för bilkörning. Det är mycket noga att du kan läsa den raden på vår syntavla där det står  “you can drive now” för att lagligt framföra ditt fordon. Detta gäller förstås även i dåliga ljusförhållanden. (Vi samarbetar med optiker som kan hjälpa dig. Vi söker även fler optiker att samarbeta med!) Har du idag synfel över 4 dioptrier är principen att man kan gå ner i steg om 0.25. Rör det sig om 2 dioptrier kan man stega ner med 0.5. Har du runt 1 och syntränar bör du inte behöva ha glasögon när du kommer igång med synträning. Man behöver inte ha några lyxglasögon medan man tränar. Har du läsglasögon kan man använda färdiga glasögon från apoteket eller bensinmacken.

 

När märks resultatet av synträningen hos optikern?

Optiker mäter främst med två verktyg: autorefraktor (den man sätter hakan på och pannan mot) samt en s.k. fotopter. När synen mäts, tar man hjälp av olika starka linser i fotoptern och lägger på så att man mäter upp hur starka glasögon man behöver ha för att se optimalt. I synträningen stretchar vi synen åt andra hållet, och medan vi tränar går vi ner i styrkor. Vi strävar även att under träningsprocessen skapa oss ett lagom stort spelrum, träningsutrymme så att hela vårt synsystem ska kunna vakna till, ta över jobbet med fokuseringen. Vi tänjer ut det spann mellan “hur starka glasögon vi behöver” och “hur svaga glasögon vi behöver”. Bit för bit blir synen bättre och glasögonen vi använder kompenserar allt mindre allteftersom vi stegar ner. Vi har skapat ett spann och vi tänjer det neråt kan man säga. Man upplever att glasögonen är för starka och får stega ner. Men samtidigt skulle det vara möjligt att se testraderna med starkare glasögon eftersom vi är så formbara. Leo säger att det kan ta ca ett halvår eller t om mer för den objektiva synen att hänga med och stabilisera sig och att mätvärdena även i övre delen hänger med. Dvs detta är den tid det tar för optikern vid en “vanlig syntest” att se att det har hänt något. Kritikerna till synträningen menar att det inte syns i mätningar. Detta är en förklaring. Det finns de som inte har satt sig in i synträningen och tror att vi som syntränar bara vänjer oss vid att se sämre. Men så är det ju inte alls. Synträningsresultaten är lätta att mäta. Testkort för närseende. Syntavlan. Astigmatismspegeln. Snöret med pärla. Alla ger de tydliga mätindikationer. På nästa workshop planerar vi lite intressanta saker som är kopplade till detta! Utvecklingen går framåt och det är riktigt spännande! Om någon optiker vill hjälpa mig att korrigera beskrivningen, är ni välkomna att ringa 0709 96 86 22.

0