Testingenjören testar

Martin har alltid varit utforskande och är av naturen nyfiken. Redan som liten visade han intresse för teknik och att vilja testa saker. När han blev tillsagd att det bara går att göra på ett sätt så provade han en annan väg. Men nyfiken att testa nytt kom till användning senare i livet, när han började jobba som testare av olika telefonisystem på Ericsson. I den rollen var utmaningen att prova funktionalitet och upptäcka fel innan kunderna gjorde det. ”Genom att vrida, vända, grubbla över saker och ting, får man se sidor av sammanhang som inte upptäckts av alla. Många har retat sig på att jag testar gränser, säger Martin, men till allra största delen har det varit till glädje och nytta. Man upptäcker en hel del bra saker genom att ha den här flexibla inställningen i livet”, fortsätter han.

När Martin fick höra att det skulle bli ”introduktion i synträning” i slutet av april på Stockholms Universitet blev han nyfiken. För första gången skulle synträningsinstruktören Leo Angart komma till Sverige. Leo är en person som sedan 17 år reser över stora delar av världen och på heltid håller workshops i synträning med goda resultat. Martin anmälde sig till denna informationsträff och gick dit med ett öppet sinne. Sedan många år tillbaka har han varit ganska kraftigt närsynt, närmare bestämt med 6 dioptrier och burit kontaktlinser för att korrigera för detta brytningsfel. Leo berättade om studier som bedrivits i olika länder och lade fram teorier om varför vi blir alltmer närsynta och vilka samband som finns. Under presentationen visades även prov på övningar för att få en förbättrad synförmåga och man fick veta att var och en av oss har en ganska stor inverkan på hur vi ser.

Martin lyssnade intresserat och blev inspirerad. Redan när det var dags att lämna föreläsningssalen ett par timmar senare, blev han sugen att testa. Han berättar att han genast tog ut kontaktlinserna och att ”stan såg ut som en julgran” när han letade sig ner i tunnelbanan. Med denna beskrivning menar han att ljuspunkterna flödade ut och blev större i en ”haloeffekt”, vilket är ett fenomen man kan uppleva när man saknar synskärpa.

Kontaktlinser Martin Landhage

Martins kontaktlinser på -5,50 från våren 2012 längst upp tillsammans med en senare leverans med svagare styrka.

Till att börja med hade Martin korrigering för närsynthet i form av -6 (höger) respektive -5,50 (vänster). När det kort därefter var dags att beställa kontaktlinser, bytte han till svagare korrigering och köpte istället linser som var på -4,75 på båda ögonen. Med dessa nya, svagare linser, fick han huvudvärk i en dag, och såg därefter skarpt. Linserna räckte i en månad och sedan var det dags för en ny beställning. Han var modig och fortsatte att stega ner till -4,50, vilket var tufft, berättar han. Övningarna och ansträngningen ledde till huvudvärk som höll i sig i hela två dagar,  därefter såg han skarpare.

Ett par månader senare hade Martin anmält sig till en workshop i synträning med Leo Angart för att få ytterligare kunskap. Efter denna utbildning har Martin tränat regelbundet genom att göra en övning som höjer energinivån i ögonen och synsystemet, genom att massera och göra akupressur runt ögonen samt övningar som stimulerar muskulaturen i och runt ögonen.

Lilla stugan på Martins land fick också syntavla. Efter en tid kunde han nedersta raden med sina nya -4,50-linser. Han såg suddigt, hade huvudvärk när han hade stegat ner, men efter bara en dag såg han skarpt igen. Han körde så i en månad och gick sedan ner till -4,25 , -4,0 och så småningom -3,75. En vacker dag fungerar även -3,5.

   Stuga med syntavla

 

“Solen, med sitt naturliga ljus, hjälper oss att se klart. Men målet är att stega ner med en kvarts dioptri per månad. Till sommaren har jag som mål att vara helt linsfri”, säger Martin och fortsätter: Nu när vårsolen tittar fram, så kommer det både att värma och ge synträningen en rejäl skjuts framåt. Tro inte att det är någon naturlag att vi bara ska se sämre ju längre livet går!”

0