Denna sida är under utveckling och uppdateras ofta och är endast avsedd för de som har deltagit i en hel workshop. Frågor: 0709 96 86 22.
TESTA DIG SJÄLV
Du kan med verktygen från workshopen mäta
– om du fortfarande har astigmatism genom att kolla häftet sidan 13
– om höger och vänster öga samarbetar genom att kolla häftet sid 23: titta på de två översta cirklarna som är blå och gul. Om du får en perfekt grön cirkel med exakta konturer har du perfekt sammansmältning. se till att detta funkar nära nästippen samt på alla avstånd utåt.
– kolla även sidan 25
Här kommer några tips till dig som har gått workshop:

“RECEPT” PÅ VARMA OCH KALLA HANDDUKAR:

1) Ta två trasor: disktrasor, bitar av tyg t ex 20×20 cm eller vad du har. Det går bra med vilka handdukar som helst egentligen. Ta en för varmt och en för kallt så blir det enklast.
2) Spola under kranen och vrid ur
3) Lägg försiktigt över ögonen som blundar
4) Schemat är
15 sek varmt
15 sek kallt
15 sek varmt
15 sek kallt
15 sek varmt
15 sek kallt
Du tar båda ögonen samtidigt.
Det är lite jobbigt att fixa med alla trasorna med absolut värt besväret!

SNÖRET (MED PÄRLA) KAN ANVÄNDAS TILL 3 OLIKA SAKER:
1. Mäta synen. Du mäter närmre och bortre punkten för närseende. Ta hjälp! Du håller en knut åt gången mot kindbenet strax under ett öga, håller för det andra. Ni håller “testkort för närseende” mot snöret och du säger till när det är exakt kristallklart, Rita in nya markeringar med färgpennor t ex en gång i veckan och SE hur din syn förbättras!
2. Kolla ifall du har lazy eye. Du håller en knut på nästippen och sträcker ut snöret. (Du tar antingen hjälp eller sätter fast snöret på en krok, dörrhandtag etc. titta på pärlan. Ser du bara ett snöre när du tittar på pärlan en bit bort, betyder det att du bara tittar med ena ögat. Läs om Lazy eye på sidan 29.
3. Kolla konvergensen. Använder du höger och vänster öga perfekt? Sidan 25. Om du har problem med detta kan du säga till så mejlar jag en artikel ur Medicinsk Access som Leo har skrivit. Där beskriver man exakt hur man ska träna bort detta så att höger och vänster öga arbetar rätt tillsammans med synhjärnan.
BLANDA INTE IHOP “EYE CHART EXERCISE” MED “JOHN WAYNE”!
Dessa två övningar påminner lite om varandra eftersom man använder syntavlan i båda.
Dock är det viktigt att påpeka att dessa är helt olika. För de flesta av er är det EYECHART EXERCISE ni ska göra, dvs leta efter de lättaste bokstäverna längst ut och jobba er neråt. När ni har kommit till 5:e raden nerifrån är det dags att ta ett kliv bakåt. Detta är för att man ska träna sig i att läsa mindre och mindre text.
Medan John Wayne är för att få till synskärpa och om man bara gör John Wayne riskerar man att missa det viktigaste! 🙂
KOM IHÅG ATT FÖRBÄTTRINGARNA KOMMER OFTA STEGVIS. Ibland dröjer det ett tag innan man kommer till nästa nivå. Kroppen behöver tid att anpassa sig!
DET ÄR BARA DU SJÄLV som verkligen vet hur du ser. Om du behöver en optiker, kan vi tipsa på några som är insatta i synträning. Vi söker även fler, och tar gärna emot ytterligare tips.
0